En av mina läsare tipsar:

Röda kortet för Beckhams deodorant 

Greenpeace har testat 12 populära parfymer och krämer. Bland dem fanns "Instinct" som marknadsförs av fotbollspelaren David Beckham. Parfymen innehåller den förbjudna kemikalien DEHP.

Förstora bild
Greenpeace har testat 12 populära parfymer och body lotions för att se om de innehåller farliga kemikalier. En av parfymerna, Instinct, som lanseras av fotbollsstjärnan David Beckham, innehåller den förbjudna kemikalien DEHP.

 

Beckham möter idag tillsammans med engelska landslaget Sverige i fotbolls-VM. Hans parfym Instinct marknadsförs på tillverkaren Cotys hemsida med begreppen “Maskulin. Sensuell. Sexig. En doft för den självsäkre moderne mannen som uppskattar det goda i livet.”

- Beckham ska hålla sig till det han är bra på. Nämligen att spela fotboll. Det är vare sig sexigt eller maskulint med en parfym som innehåller kemikalier som misstänks kunna hämma spermieproduktion, säger Henrik Pedersen, miljöbiolog på Greenpeace.

I flera av de testade produkterna hittades kemikalier som kan tas upp genom huden, och misstänkts för att kunna hämma spermieproduktionen hos män, och för att vara hormonstörande. Greenpeace testade produkter ur Jennifer Lopez, Britneys Spears, Beyonce Knowles, Paris Hiltons och Andre Agassis produktserier. Några av produkterna innehöll stora mängder ftalater, och alla produkterna innehöll syntetiska myskämnen.

Både ftalater och syntetisk mysk misstänks vara hormonstörande. Ämnena lagras i kroppen, och även i foster, så barn föds med kemikalierna i kroppen. Inga av ämnen kan hittas naturligt i vår omgivning. Greenpeace vill dessutom understryka att kemikalien DEHP, som förekommer i David Beckhams parfym, är förbjuden i all kosmetika i EU, och därför bör myndigheterna se till att den tas bort från marknaden.

- Under det kommande halvåret har vi möjlighet att ta itu med kemikalieproblemet. Därför vädjar vi till såväl politiker som till representanter för industri och fackförbund i hopp om att de satsade på de avgörande förhandlingarna, med REACH-lagstiftning som mål. Ifall kemikalieproducenterna tillåts styra stiftandet av en lag som berör oss alla, sviker politikerna medborgarnas förtroende och glömmer sin plikt att beskydda oss från skadliga kemikalier, säger Henrik Pedersen.

- Politikerna borde arbeta för att skärpa REACH-avtalet och ge de farliga kemikalierna ett rött kort, avslutar Pedersen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com