Vecka 35 imorgon

Imorgon går jag in i vecka 35 och vill bara dela med mig om vad som händer:

Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. 

Photos Ditt barn

Har du tillräckligt med järn? Det är viktigt att äta mycket järnrik kost under de sista tre månaderna. Barnet tar upp detta viktiga mineral från din kropp för att bygga upp ett järnförråd i sin egen kropp, framför allt i form av röda blodkroppar. Detta sker till största delen under den sista månaden före förlossningen.

Uppåt eller nedåt. "Ska mitt huvud peka uppåt eller nedåt?" Den idealiska positionen för barnet vid förlossningen är i huvudändläge, d.v.s. med huvudet nedåt. Förlossningen går smidigt när barnets huvud, den största kroppsdelen, kommer först ut ur livmoderhalsen. Vid omkring 3 till 4 procent av alla födslar har barnet inte intagit denna position efter 35 veckor. Om något annat än huvudet kommer ut först kallas förlossningen för sätesbjudning. (För att läsa mer om hur barnmorskan går till väga vid en sätesbjudning, klicka här). Trots det trånga utrymmet i din livmoder kan barnet häpnadsväckande nog fortfarande vända sig flera gånger om innan det är dags för förlossning.

Vikt och längd. Ditt barns armar och ben blir allt knubbigare allt eftersom det ökar i vikt. I slutet av den här veckan väger det omkring 2,5 kilo och är cirka 43 till 47 cm långt.



Din graviditet Bra att veta om kejsarsnitt. Hur mycket du än funderar och planerar kan förlossningen (precis som föräldraskapet) vara oberäknelig. Det kan hända att läkaren bedömer att förlossningen är riskabel för dig eller ditt barn, och därför väljer att utföra ett kejsarsnitt. Kejsarsnitt innebär att barnet tas ut genom ett kirurgiskt snitt i mammans livmoder. I Sverige förlöses ca 10 procent av alla barn med kejsarsnitt. även om det inte är så stor risk för att du ska råka ut för detta är det ändå bra att veta vad ett kejsarsnitt innebär, så att du vet vad du har att vänta dig om det skulle inträffa. Be din barnmorska berätta om vilka situationer som oftast kräver kejsarsnitt och hur ett kejsarsnitt går till.

Grupp B-streptokocker. Grupp B-streptokocker är en bakterie som förekommer hos omkring en tredjedel av alla gravida kvinnor. Den är ofarlig för dig, men kan i sällsynta fall orsaka en infektion hos ditt barn i samband med förlossningen. Vanligtvis undersöker man under graviditeten inte förekomsten av grupp B-streptokocker. Men om du tidigare har infekterats av denna bakterie undersöks du under graviditeten genom urinodling och sekretprov från livmoderhalsen. Grupp B-streptokocker behandlas lätt med penicillin.

Jag mår ganska bra, vaknade 3 gånger i natt och var tvungen att ta gaviscon, längtar tills det ska bli morgon och jag får gå upp. Bebisen sparkar mycket och hickar oftast  varje dag!
David o jag längtar så efter vårt underverk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com