Vad är yoga?

Yoga renar och förstärker alla olika skikt av dig själv. Prana(livskraften) byggs upp och dess strömmar healar dina blockeringar och då mår du avsevärt mycket bättre. Yogan sätter också igång chakran som renar dig på samma sätt som pranaströmmarna i kroppen gör. Yoga betyder att förena sig med Gudomens Högsta Pesonlighet, ovasett om man ser det som Han eller Hon, med eller utan form.

Kundaliniyoga är den form av yoga som går ut på att uppväcka kundalinikraften, som antas finnas i mooladhara chakra nära bäckenbotten invid ryggslutet och få denna att stiga upp genom ryggraden i den psykiska kroppen för att slutligen nå sahasrara chakra på toppen av huvudet. Det primära målet för kundalini yoga är att uppväcka kundalinikraften, så att den aktiveras och påbörjar denna resa. Det finns många olika meditationer och andra metoder som kan åstadkomma detta resultat.

Ett kundaliniyogapass består av intoning, yogaställningar - som kallas asanas, liggande avslappning till musik samt meditation med olika andningstekniker eller mantrasång.

Efter ett yogapass har du fått dagens fysiska träning och stretching, vilket gör att de flesta muskel- och ledbesvär lindras. Du har fått igång cirkulationen och matsmältningen. Du har vädrat igenom dina lungor och fått ny energi. Men kanske störst av allt - du känner dig harmonisk och lugn och redo att ta tag i dagen.

I kundaliniyogan finns ett åttiotal olika grundställningar. De flesta relativt enkla att utföra, även om det känns stelt och ovant i början. Varje rörelse utförs i ett visst antal minuter, oftast 1-3 minuter, och tränar upp din kraft och uthållighet.

Flera asanas bildar ett yogapass, eller kriya, som ofta har ett namn och en särskild effekt, som t ex yogapass för ryggen, för mod, för immunförsvaret eller för energi och vitalitet. Den inbördes ordningen på ställningarna får inte ändras och man ska inte hålla ställningen längre än angiven tid.

Chakrasystemet

 

Chakrasystemet  är en yogisk modell, som kan beskrivas som koncentrerade virvlar av energi, som löper längs en linje från ryggslutet upp längs ryggraden och in i hjärnan. När du utöver yoga får du en egen upplevelse av dessa energipunkter i din kropp.

 

Chakrasystemet kan även ses som en användbar modell till självkännedom, hälsa och personlig utveckling. Chakran är kopplade till olika kroppsdelar, körtlar och till nervsystemet i den fysiska kroppen. De är också kopplade till olika mentala och känslomässiga egenskaper samt till din grad av andlig medvetenhet. Enligt det yogiska synsättet är de flesta sjukdomar resultatet av obalanser i chakrasystemet. Vanligtvis beskriver yogan sju stora chakran. Inom kundaliniyogan är auran, energifältet runt kroppen, det åttonde chakrat.

1:a chakrat är rotchakrat, (muladhara) som är beläget längst ner, i anus. Detta chakra relaterar till elementet jord och din grundtrygghet,

dina familjerelationer och din förmåga att försörja dig själv.

2:a chakrat är sakralchakrat, (svadisthana) som är beläget vid könsorganen. Detta chakra relaterar till elementet vatten och står för kreativitet, fantasi, relationeroch fortplantning.

3:e chakrat är navelchakrat,(manipura) ditt kraftcentrum, som är beläget i navelområdet. Detta chakra relaterar till elementet eld och representerar din handlingskraft, självförtroende och målmedvetenhet.

4:e chakrat är hjärtchakrat, (anahata) och är beläget i bröstkorgen i nivå med hjärtat. Elementet är luft, och chakrat representerar förmågan till kärlek till dig själv och andra.

5:e chakrat är halschakrat, (visshudha) och är beläget i vid sköldkörteln. Chakrat relaterar till elementet eter och står för förmågan att kommunicera och uttrycka sig.

6:e chakrat är det tredje ögat (ajna), och sitter mitt emellan ögonbrynen. Chakrat relaterar till din intuitiva förmåga, självkännedom och visdom. Genom att utveckla din intuition har du tillgång till den universella visdomen inom dig.

7:e chakrat är kronchakrat (sahasrara),  högst upp på toppen av huvudet, hjässan. Chakrat relaterar till din själ och ditt högre medvetande; ett tillstånd där du når insikt och stillhet. Det kallas även "den tiofaldiga lotusblomman".

8:e chakrat är auran, som är din utstrålning och ditt beskydd. Auran är det elektromagnetiska fältet som omsluter din fysiska kropp.


Kommentarer
Postat av: carran

Oh vad ql med blogg jenny...uppdatera ofta..ofta!hoppas du får en kul kväll med tjejerna..o glöm inte..prata med alla...hhahaha

2009-05-07 @ 17:29:01
Postat av: Ida

Tja cooling! Nu är även du en i gänget, hehe :p Kul att läsa om ditt liv och få ta del av det då vi inte ses. Hoppas allt är bra! Puss och kram, love ya! Titta förresten gärna in i min blogg och lämna en kommentar om du vill.

2009-05-07 @ 20:15:54
URL: http://thesociety.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com